ett samhälle för morgonpigga

Att vardagen börjar med en tidig morgon gäller väl de flesta. Ingen kan väl tycka att det är skönt att stiga ur sin varma säng och släpa sig till duschen eller till kaffebryggaren. Personligen tycker jag att det är vidrigt att stiga upp tidigt på morgonen. Många tror att det enda sättet att råda bot på morgonplågan vore att gå till sängs tidigare och få mer sömn, men tyvärr handlar det inte om tidsbrist eller sömnbrist utan något annat ? gener och ett historiskt fenomen.

Jag tror nämligen inte att det är en fråga om vana när på dygnet man är trött utan snarare en fråga om personlighet och gener och framför allt ? ålder. Ju äldre man är desto mindre sömn behöver man, det är ju vetenskapligt bevisat. De som generellt sett verkar vara piggast på morgnarna är pensionärer ? alltså de som inte jobbar. Men om man nu tillhör denna oturliga del av befolkningen som fungerar bäst på eftermiddagen, kvällen och natten är man förevigad morgonpinan vardag ut och vardag in resten av livet för att man har ett samhälle att anpassa sig efter då samhället är en morgonpigg funktion. Människor förväntas att komma till jobbet klockan åtta, utvilade, med humöret på topp och göra ett bra jobb.

Men varför? Vem har egentligen bestämt att vi ska ha ett sånt samhälle där man går upp tidigt på morgnarna? Det kan ju komma från den tiden då vi inte hade elektricitet och var beroende av dagsljuset. Man gick upp med solen och började arbeta och slutade när solen gick ner. Fine. Det köper jag. Men i modern tid är det ju faktiskt så att majoriteten av den arbetande befolkningen inte är beroende av solljus för att arbeta eftersom de ändå arbetar inomhus. Istället är det tvärtom ? vi vill gärna spendera vår fritid ute i naturen när det är soligt och trevligt. Tyvärr är det ju svårt under vintertid eftersom att vi aldrig har fritid när det är ljust. De timmar på förmiddagen det är ljust sitter vi trötta instängda på våra arbeten och sen när vi får gå hem och ha fritid på eftermiddagen har det blivit mörkt! Tänk om man då istället fick sova till åtta, halv nio en vardag, gå upp, äta frukost, ta en härlig långpromenad i ljuset och sedan vara på jobbet pigg och glad vid elva, tolv för att sedan jobba under den mörka eftermiddagen och en bit in på kvällen.

Tror att en stor del av befolkningen håller med mig och de som inte gör det kan ta sig en funderare...


"Den utsövde är sällan helt pessimistisk." - Carl Hammarén

Kommentarer
Postat av: Elin

Oj vilka tankar du bär på. Tyvärr är det nog så att du som morgontrött får anpassa dig till samhället:(
Svaret till varför samhället är såhär har du nog redan kommit på, man är vaken när solen är vaken, sen har det levt kvar. Det låter också väldigt bra det där med att få jobba vilken tid på dygnet man än vill, men vet du vad jag tror; att om man jobbade på nätterna skulle man ju sova bort dagarna, till slut skulle man ha vänt på dygnet så eländigt mkt att solen helt försvinner ur ens liv. Tragiskt eller hur? För sol är ngt som vi alla vill ha, utom de som är solallergiker :P, och se på idag tex massa sol, och fint väder! jaja, det blev en låååång komentar, hoppas att du orkade läsa igenom den :) Grattis till VG förresten! :D Så himla bra vi är! Allt tack vare naturrätt, rättsstat och retroaktiv lagstiftning :P, och några timmar med juridiska principfrågor!

2008-02-14 @ 15:38:10
Postat av: :)

Pickford

2008-02-16 @ 23:57:16
URL: http://annuendag.blogg.se
Postat av: :)

:o! Nästan hela min kommentar försvann! Den som var så rolig! Se här (stod lite mer, men orkar inte skriva om):

Pickford

2008-02-16 @ 23:58:56
URL: http://annuendag.blogg.se
Postat av: Arghhh!

IGEN?!!!!

Pickford (L) Tekfak!

2008-02-16 @ 23:59:44
Postat av: gotland

Hej.
Sitter bredvid dig och "skolkar" från föreläsningen nu. Ville bara säga det. Lycka till med c6et!

2008-02-19 @ 14:54:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0